Son olarak 57 milyon dolarlık değerlemeye ulaşarak dikkatleri üzerine çeken e-ticaret girişimi incir.com kapandı.

Yatırımcıları arasında Hasan Aslanoba’nın da yer alğı incir.com’un nakit akışında yaşadığı sıkıntılar ve yeni yatırım alamamasından dolayı kapandığı konuşuluyor. 2014 ve 2015 yılını rekor büyümeyle kapatan incir.com son olarak 200 çalışan ve 20 bin iş ortağına ulaşmıştı. 2016 yılında büyümesi yavaşlayan incir.com, nakit akışını sağlayamadığı için 2016 yılını tamamlayamadı ve kapandı.

İncir.com, network marketing yani kişilerin çevrelerini kullanarak kendi markalarıyla incir.com’un ürünlerini satmalarına olanak sunan ve satış üzerinden komisyon veren bir platform. Suya sabuna dokunmadan e-ticaret sitesi sahibi olmak isteyenlerin kısa zamanda gözdesi olan incir.com, titan benzeri üyelik sisteminin de yardımıyla kısa zamanda 20 bin iş ortağına ulaşmayı başardı. Ancak işler dışarıdan göründüğü gibi işlemiyordu. incir.com şemsiyesi altındaki e-ticaret sitenizde esnek hareket etmenize izin verilmiyordu. Kendi incir.com dükkanınızda renkler, ürün sıralaması dışında pek fazla değişiklik yapmanıza izin verilmiyordu. SEO tarafında ise tüm kontrol incir.com’daydı. Bu kısıtlamalar sonrası iş ortakları ilk üye olduklarında eş dost akrabaya birer ürün aldırmayı başardı ancak sonrasında satışlar bıçak gibi kesildi. Çünkü Google aramalarından gelen müşteri pek yoktu. incir.com sizi adwords reklam vermeye teşvik ediyordu ama bunun maliyeti de iş ortağına aitti. Adwords reklamıyla ürün satmaya çalıştığınızda attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmiyordu. İş ortakları zamanla dükkanlarıyla ilgilenmeyi bıraktı ve incir.com büyüme hedeflerinin çok gerisinde kaldı.

Sıkı bir e-ticaret müşterisi olarak yıllardır birçok kişisel ihtiyacımı internetten karşılıyorum. Küçük ev eşyasından, tekstil ürününe kadar geniş bir yelpazede ürünler satın alıyorum. Alışveriş yapacağım siteyi genellikle Google aramasıyla buluyorum ancak bugüne kadar incir.com’a ait bir dükkan Google’da karşıma çıkmadı ve incir.com’dan alışveriş yapmadım.

incir.com, kendisine inanıp yatırım yapan yatırımcılarının ve iş ortaklarının ocağına incir ağacı dikmiş oldu.