Ünlü girişimci Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla, elektrikli otomobil denince akla gelen ilk marka. Sadece elektrikli otomobil üretimine odaklanan Silikon Vadisi merkezli Tesla, otomotiv endüstrisinde taşları yerinden oynatmayı başardı. Son olarak Mars’a gönderilen Tesla Roadster’ın Mars’ın yörüngesini ıskalayacağı açıklansa da Tesla resmen uzaya çıkan ilk otomobil markası olmayı başardı.

Tesla, 50 milyar doları aşan piyasa değeriyle, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden daha değerli bir şirket konumuna ulaştı. Ancak Tesla halen kȃra geçebilmiş değil. Siparişlerini bir türlü vaktinde teslim etmeyi başaramayan şirket geçtiğimiz aylarda yüzlerce çalışanını performans gerekçesiyle işten çıkardı.

450 bin kişi Tesla bekliyor

Tesla’nın uygun fiyatlı modeli Model 3 için 450 bin kişi bekleme listesinde. 35 bin dolardan başlayan fiyat etiketine sahip Model 3 için bin dolara rezervasyon yaptırıp bekleme sırasına girilebiliyor.

Madonna da bekleme listesinde

Tesla’sını teslim almayı bekleyenler arasında ünlü pop yıldızı Madonna da var. Madonna, Elon Musk’ın Anıtkabir ziyaretinde yaptığı paylaşımın altına, Tesla’mdan ne haber? yorumunu bırakmıştı.

Rakipler atakta

Elon Musk, Mars’a roket gönderme, yer altından tünelle ulaşım, kapsül içinde şehirler arası seyahat gibi ilginç projelerle uğraşırken Tesla bir türlü hedeflediği üretim kapasitesine ulaşamadı. Mars’a giden roketin taşıdığı Tesla Roadster ile Tesla’nın marka bilinirliği zirve yaptı ama teslimatlar halen ağır aksak ilerliyor. Son dönemde elektrikli otomobil konusunda Tesla’ya çok ciddi rakipler çıktı.

Lucid Motors

Tesla’nın eski Başkan Yardımcısı Bernard Tse tarafından Silikon Vadisi’nde kurulan Lucid Motors, daha önce Jaguar, Lotus ve Tesla’da çalışan Peter Rawlinson’ın liderlik ettiği bir takımla geliştirdiği %100 elektrikli Lucid Air modeliyle lüks otomobil kavramını yeniden tanımladı.

Lucid Air, 2 elektrikli motorun ürettiği 1000 beygire eş değer güçle 0’dan 100 km’ye sadece 2,5 saniyede çıkıyor. 650 km’ye kadar menzil sunan Lucid Air, performans açısından rakibi Tesla Model S’in bir adım önünde. Otonom sürüş özelliğine sahip otomobil sürücüsüz olarak trafiğe çıkmaya hazır.

55 derece yatabilen arka koltuklar ve geniş iç hacmi ile aracın içi adeta özel bir jet uçağını andırıyor. 60 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışa çıkacak olan Lucid Air için ön siparişler alınıyor.

Faraday Future

Silikon Vadisi merkezli diğer bir elektrikli otomotiv şirketi olan Faraday Future, toplamda 1050 beygir gücüne eş değer 3 elektrikli motora sahip SUV modeli FF 91 ile sahnede. 0-100 km hızlanmasını 2.4 saniyede tamamlayan FF 91, 450 km menzile sahip.

Otonom sürüşe uygun üretilen aracın ön kaputunda otonom sürüş sırasında ortaya çıkan bir laser sensör yer alıyor. FF 91, trafiğe çıktığında dünyanın en hızlı SUV modeli olacak.

Rimac Automobili

Elektrikli otomobil konusunda Silikon Vadisi’ne kafa tutan Hırvatistan merkezli Rimac Automobili, Concept One isimli modeliyle oldukça iddialı. Her tekerleğe ayrı güç aktaran toplamda 1224 beygire eş değer 4 elektrikli motora sahip Concept One, 2,5 saniyede 100 km hıza ulaşabiliyor. 355 km maksimum hıza çıkabilen Concept One, internette yayınlanan videolarda, Ferrari başta olmak üzere süper spor otomobillere kafa tutmaya başlamış görünüyor.

Fisker

Aston Martin ve BMW gibi markalara yaptığı özel tasarımlarla adını duyuran Danimarkalı ünlü otomobil tasarımcısı Henrik Fisker, kendi adını verdiği şirketiyle elektrikli otomobil sektöründe. Bir dönem Tesla’da çalışan ancak Tesla için yaptığı tasarımlar beğenilmeyince kendi şirketini kuran Fisker, Elon Musk ile davalık olmuştu. Fisker, %100 elektrikli, otonom sürüş yeteneğine sahip kelebek kapılı sedan modeli EMotion ile 2018 yılında trafiğe çıkmaya hazırlanıyor.

Bu yazının bir kısmı 18 Şubat 2018 tarihinde Vatan Gazetesi Pazar ekinde yayımlanmıştır.