190 ülkede 117 milyonu aşan abone sayısına ulaşan Netflix, dünyayı saran bir eğlence platformu olarak hızla büyüyor. Piyasa değeri 120 milyar doları aşan şirket, Hollywood’un tahtını sallamaya başladı.

Geçtiğimiz hafta Netflix’in her yıl düzenlediği Netflix Labs etkinliğinin davetlisi olarak şirketin Los Angeles ve Los Gatos’daki merkezlerini ziyaret ettim. İnternet yayıncılığının alameti farikası Netflix’in başarı hikayesini şirketin en yetkili isimlerinden dinleme fırsatı buldum.

Hollywood ve Silikon Vadisi’ni buluşturdu

Netflix’in bir ayağı teknoloji dünyasının merkezi Silikon Vadisi’nde diğer ayağı ise sinema dünyasının merkezi Hollywood’da. Şirketin Silikon Vadisi’ndeki Los Gatos kampüsünde ağırlıklı olarak mühendisler çalışırken, Hollywood’daki merkezde eğlence dünyası ve sinema sektöründen isimler ağırlıkta. Netflix, bugün en büyük Hollywood şirketlerine kafa tutacak kadar güçlü olsa da şirketin DNA’sındaki teknolojiyi aldığı Silikon Vadisi’nden kopmuyor.

Yepyeni bir deneyim

Netflix’in hızlı büyümesinin sırrı sunduğu kullanıcı deneyiminde saklı. Bir Netflix hesabınız varsa ister televizyondan isterseniz mobil cihazınızdan binlerce dizi, film, belgesel ve şov programına anında ulaşabiliyorsunuz.

Dünyanın farklı noktalarına dağılmış 10 bin sunucusu ile yüksek kalitede ve kesintisiz yayın sunan Netflix, dünyanın en büyük 4K ve HDR içerik arşivine sahip.

Daha az bant genişliği kullanarak daha iyi görüntü kalitesi sağlayan Dinamik Optimizer özelliği ise kota ve hız sorunu yaşayan kullanıcıların imdadına yetişiyor.

Kişiye özel eğlence

Netflix’in en önem verdiği konuların başında kişiselleştirme yer alıyor. Netflix’de vakit geçirdikçe neyi sevip neyi sevmediğinizi anlayan algoritma beğeneceğiniz içerikleri öne çıkartmaya başlıyor. Ne izlesem? sorusunun cevabını size en hızlı şekilde sunabilmek için titiz çalışmalar yürütülüyor. Tüm içerikler arka tarafta yüzden fazla etiketle işaretlenip birbiri ile ilişkilendiriliyor. Bu sayede yüzde bir değer üzerinden eşleşmeler hesaplanıp size öneriler yapılıyor.

Reed Hastings’den Türkiye mesajı

Netflix Kurucusu ve CEO’su Reed Hastings, Netflix Labs etkinliği için dünyanın dört bir yanından gelen gazetecilerin sorularını şirketin Los Angeles ofisinde cevapladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) dijital yayın platformlarına müdahale yetkisi veren yasa yürürlüğe girmek üzere ve herkesin aklındaki soru: ¨Bu yasal düzenleme ile Netflix’e erişim yasaklanacak mı?¨

Reed Hastings’e bu yasal düzenlemeden haberi olup olmadığını ve düzenlemenin yasallaşması halinde nasıl bir yol izleyeceklerini, RTÜK’e lisans başvurusu yapıp yapmayacaklarını sorma fırsatım oldu.

Hastings, “Türkiye’de medya ve internet alanında yapılması planlanan düzenlemeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’ye uzun süredir yatırım yapıyoruz ve Türkiye’de birçok iş ortağımız var, Netflix’in ilk Türk Orijinal dizisine de start verdik. Biz Türkiye’de uzun yıllar kalabilmek için gerekli adımları atıyoruz. Tüm ülkelerin kanunlarına saygılıyız. Yeni yasal düzenlemeler olursa şikayet etmeden bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Yasaların etrafından dolaşmak gibi bir düşüncemiz yok, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde kalıcı olmayı hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Hastings, toplantı sonrası yaptığımız sohbet esnasında da Türkiye’yi çok önemsediklerini söyledi ve konuyu bizzat takip ettiğini vurguladı.

Sadece 4 ülkede yasaklı

Netflix, dünyanın neredeyse tamamına hizmet sunuyor. Şirketin yasaklı olduğu 4 ülke var; Çin, Kuzey Kore, Suriye ve Kırım Özerk Cumhuriyeti.

Hollywood çağın gerisinde kaldı

Netflix’in teknolojiyi ne kadar etkin kullandığına dair çarpıcı bir örneği Stüdyo teknolojilerinden sorumlu yöneticisi Amie Tornincasa verdi. Hollywood’da film yapımcıları halen faks mesajları ile iş akışlarını sürdürürken Netflix’de P Move isimli mobil uygulama devrede.

Netflix’de yapımda görevli tüm ekibin iş süreçleri bu uygulama üzerinden yürütülüyor. Yapımda görevli kişiler ne zaman nerede olacaklarını, hangi işlerden sorumlu olduklarını P Move üzerinden takip ediyor. Hollywood’daki yapımcılar işlerini 80’li yılların teknolojisi ile yürütmeye devam ederken Netflix teknolojiyi en etkin kullanmanın peşinde.

İlk Türk Netflix Orijinal dizisi

Netflix, büyük ilgi gören orijinal yapımları için 2017 yılında 7 milyar dolar, bu sene ise 8 milyar dolarlık dev bir bütçe ayırmış. Şu ana kadar 20 ülkenin Netflix Orijinal Yapımı mevcut. Almanya’da Dark, Japonya’da Atelier, İtalya’da Suburra, İspanya’da La Casa De Papel gibi yapımların ünü Netflix sayesinde kendi ülkelerinin sınırlarını aştı.

İlk Türk Netflix Orijinal yapımı ise yolda. 2018 yılının ikinci yarısında yayınlanması planlanan 10 bölümlük dizinin çekimlerine geçtiğimiz günlerde başlandı.

Başrolünü Çağatay Ulusoy’un üstlendiği, Binnur Karaevli tarafından hayata geçirilen ve bir süper kahraman hikayesini anlatan dizinin oyuncu kadrosunda aynı zamanda Okan Yalabık, Ayça Ayşin Turan, Hazar Ergüçlü ve Mehmet Kurtuluş yer alıyor. Dizinin yapımcılığını ise Netflix adına O3 Medya kurucu ortağı Onur Güvenatam üstleniyor.

Türkiye’nin sevdiği dizi ve filmler

Netflix’in popüler içerikleri ülkeden ülkeye çok büyük farklılıklar gösteriyor.

Türkiye’de en çok izlenen Netflix dizileri; La Casa De Papel, Altered Carbon, Dark, Narcos, Stranger Things, Black Mirror, Ölmek için 13 Neden, The End of The F….king World, Marvel’s The Punisher.

En çok izlenen filmler arasında Bright, Icarus, Ölüm Defteri, Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı ve Lucy öne çıkıyor.

DVD kiralama işinden dünyanın en büyük eğlence platformuna

DVD satış ve kiralama şirketi olarak kurulan Netflix, işini teknolojiye uyarlayarak bugünlere geldi. 2000’li yılların başında e-posta ile DVD kiralamaya başlayan şirket, internetin hızlı yükselişiyle birlikte 2007 yılından itibaren iş modelini tamamen değiştirip internet üzerinden yayın hizmeti sunmaya başladı. 2013 yılında ilk Netflix orijinal yapımı House of Cards’ın tüm dünyada büyük ses getirmesiyle birlikte özel içeriklere yönelen şirket, 2016 yılındaki global lansman ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 130 ülkeye daha hizmet sunmaya başladı. Netflix, toplam 190 ülkeye servis sunuyor.

8 Mart’a özel Jessica Jones

Netflix’in aksiyon dolu dizisi Marvel’s Jessica Jones, Netflix’in en çok ilgi gören ve HDR kalitede çekilen dizileri arasında yer alıyor. Her bir bölümü kadın yönetmenler tarafından çekilen, sadece kamera önünde değil, kamera arkasında da pek çok yetenekli kadının yer aldığı dizinin ikinci sezonunun tüm bölümleri 8 Mart Dünya Dünya Kadınlar Günü’ne girildiği ilk saniyede 10 bin sunucu üzerinden yayına sunuldu. War Room olarak adlandırılan mekanda geri sayım yapıldı.

Bilgisayarda başlıyor televizyonda devam ediyor

Netflix, akıllı telefon, bilgisayar, televizyon ve daha birçok farklı 1700 cihazda izlenebiliyor. Yeni üyelerin çoğunlukla bilgisayarda başlayan Netflix deneyimi 6 ay sonunda televizyonda devam ediyor. Kullanıcı deneyimini çoklu cihaz kullanımına uygun geliştiren şirket, yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı yeni Android ve iOS uygulamasını önümüzdeki günlerde yayınlayacak. Yeni uygulamada kullanıcıların sevecekleri içerikleri daha hızlı bulabilmeleri için mobil önizleme özelliği devrede olacak.

Hedef %99.99 erişilebilirlik

Netflix Mühendislik Direktörü Katharina Probst, servis erişilebilirliği hakkında önemli bilgiler paylaştı. Probst, 117 milyon üyenin Netflix’i açtıklarında kafalarında çalışacak mı yoksa çalışmayacak mı gibi bir soru işareti olmaması için çalıştıklarını ve 2017 yılında %99.97 olan servis erişilebilirliğini %99.99’a çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Otel ve uçaklar için Netflix

Scott Mirer, Netflix deneyimini otel ve uçaklara taşımak için çalıştıklarından bahsetti. Çalıştıkları birçok havayolu şirketi olduğunu belirten Mirer, Aero Mexico ile birlikte Netflix’i uçaklara taşımak için çalışmaya başladıklarını açıkladı. Otellerde Netflix içinse Marriott otel zinciri ile çalışmaya başlayan şirket, otellerde konaklayan Netflix müşterilerinin büyük ekranda Netflix deneyimi yaşamaları için yeni işbirlikleri yapmaya hazırlanıyor.

Tüm cihazlarda canlı test

Dünyada Netflix deneyimi sunan neredeyse tüm cihazlar Netflix ofisinde mevcut. Telefonlar, tabletler, televizyonlar, konsollar ve daha birçok farklı cihaz Netflix ofisinde canlı test ortamında bulunuyor. Cihazlardaki yazılım güncellemeleri ve Netflix güncellemeleri sonrası ve kullanıcılardan gelen geri bildirimlerle canlı testler gerçekleştiriliyor. Bu testlerin amacı Netflix’in tüm cihazlarda sorunsuz bir şekilde çalışması. Testler 2G, 3G, 4G bağlantıları ile yapılırken 5G ile testlere de yakın zamanda başlandığı bilgisini alıyoruz.

Çocuklar için interaktif içerikler

Netflix, çocuklar için sunduğu içeriklerde interaktif seçenekler sunmaya hazırlanıyor. Bu interaktif seçenekleri kullanan çocuk izlediği çizgi filmin akışına yön verebilirken ebeveyn çocuğunun izlediği içerikte istemediği öğeleri gizleyebilecek. Şu anda bu özelliği sunan Puss in Book ve Buddy Thunderstruck isimli 2 içerik mevcut, 13 Mart’ta ise yeni interaktif içerik Stretch Armstrong & the Flex Fighters yayında olacak.

Los Gatos Kampüsü

Şirketin Silikon Vadisi’nin hemen yanı başında Los Gatos’daki merkezi kampüs havasında tasarlanmış. Yan yana dizili bloklar ortak bir bahçeye açılıyor. Her binada oldukça büyük bir mutfak yer alıyor. Çalışanlar yemek saatleri dışında da mutfağı kullanabiliyor. İsteyen kahvesini hazırlıyor, isteyen atıştırmalıklarla enerjisini topluyor. Tüm tuvaletlerde tıraş aletleri, diş bakım setleri standart olarak yer alıyor. Şirkette duş bile yer alıyor. Burada çalışanların kendilerini evlerindeymiş gibi rahat hissetmeleri için her şey mevcut.

Hollywood’un kalbinde Netflix

Los Angeles’ta sinemanın kalbinin attığı Hollywood’da yer alan Netflix binasından meşhur Hollywood yazısını rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Binanın girişindeki Video Wall’da Netflix’teki popüler içeriklerin tanıtımları dönüyor. 14 katlı binadaki tüm odalara Netflix yapımlarının isimleri verilmiş.

Bu yazının bir kısmı 11 Mart 2018 tarihinde Vatan Gazetesi’nde yayımlanmıştır.