Akıllı cihazlar hayatımızı kolaylaştırırken ortaya çıkan şarj problemi canımızı sıkabiliyor.

Yazının başlığındaki soruya gelecek olursak; teknolojiyle pek arası olmayan birinin bu soruya cevabı 1 ya da 2 olacaktır. Benim gibi teknolojiyle haşır neşir bir hayatınız varsa şarjından sorumlu olduğunuz bir düzine cihazı kolaylıkla sayabilirsiniz.

Şarjından sorumlu olduğum cihazların başında günde en az 1, bazen de 2 kez şarj etmek zorunda kaldığım akıllı telefonumu tabii ki listenin en üstüne yazıyorum.

Son dönemin gözde giyilebilir teknolojileri kabul edilen akıllı saatimi veya akıllı bilekliğimi her gün olmasa da birkaç günde bir şarj etmem gerekiyor.

Devir kablosuz iletişim devri olunca Bluetooth’lu kulak içi ve kulak üstü kulaklık kullanmamak olmaz. Telefon görüşmeleri için kullandığım kulak içi mikrofonlu Bluetooth kulaklık 10 günde bir, müzik keyfine keyif katan kulak üstü kablosuz kulaklığım ise haftada bir şarja ihtiyaç duyuyor.

Akıllı telefonların kamerası ne kadar gelişmiş olursa olsun, en iyi fotoğraf kareleri için DSLR makine şart. DSLR fotoğraf makinemin pillerini kontrol listeme ekliyorum.

Özellikle seyahatlerde hayat kurtaran mobil şarj bataryaları (Powerbank) kapasitelerine göre değişken şarj imkanı sunsa da onlarında da bir pil ömrü var. Seyahate çıkmadan önce doluluk oranını kontrol etmek şart, zira uzun süre kullanılmadığında şarjı sıfırlanıyor.

Devir artık özçekim yani selfie devri olunca modaya uyup aldığım Bluetooth kontrollü selfie çubuğunu listeye eklememek olmaz.

Masaüstü bilgisayar kullanmayalı yıllar oldu dersem abartmış olmam, hem evde hem de işte dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Bu yazıyı da kaleme aldığım ve bana hareket özgürlüğü sunan dizüstü bilgisayarımın pili en fazla 4-5 saatlik kullanım sunuyor.

Son dönemde rüzgarı dinmiş olsa da iPad‘im masanın üstünde göreve hazır bekliyor.

15 günde bir şarj edip karnını doyurduğum kablosuz faremi de ekliyorum.

Telefon hoparlöründen müzik dinlemek pek keyif vermiyor diyerek kullanmaya başladığım kablosuz hoparlörü de kullanım süresine bağlı olarak şarj etmem gerekiyor.

Listenin sonuna ise e-mürekkep teknolojisi sayesinde enerji tüketiminde en cimri cihazım olan e-kitap okuyucuyu ekliyorum.

Listeyi şöyle bir toparlayacak olursak;

1– Akıllı telefon

2– Akıllı saat / bileklik

3- Kablosuz kulak içi kulaklık

4- Kablosuz kulak üstü kulaklık

5- Profesyonel fotoğraf makinesi (DSLR)

6- Mobil Şarj Bataryası (Powerbank)

7- Dizüstü bilgisayar

8- Selfie Çubuğu

9- Tablet bilgisayar (iPad)

10- Kablosuz fare

11- Kablosuz hoparlör

12– E-kitap okuyucu

Listeden de göreceğiniz gibi şarj etmek zorunda olduğum bir düzine cihazım var, bu cihazların şarj durumlarını takip etmek ve ihtiyaç olduğunda şarjı dolu bulabilmek hiç de kolay değil.

Bu şarj kaosu için bir süredir çözüm arayışı içindeyim. Araba için şarj aletleri, ev için şarj standı kullanıyorum ama bu cihazlar sorunu çözmek yerine kalabalığı daha da artırıyorlar.

Kablosuz şarj teknolojisi

Yukarıdaki listeye baktığınızda, “kablolardan kurtulun” sloganıyla satışa sunulan birçok cihaz, aslında yeni bir sorunla karşımıza çıkıyor. Hepsinin şarj edilmesi gerekiyor. Şarj döngüleri ve şarj ekipmanları farklı olan cihazların hayatımızdaki sayısı arttıkça, sıkıntı da büyüyor.

Bu sorun için geliştirilen teknoloji aslında bir asır önce ünlü mucit Nikola Tesla‘nın geliştirdiği kablosuz enerji aktarımının günümüze uyarlanmasından ibaret. Kablosuz şarj teknolojisi konusunda nihai ürünler artık tüketicilerle buluşmaya başladı. Bugün IKEA mağazalarında bile kablosuz şarj aleti satın almak mümkün. Bir sonraki aşamada ise bu kablosuz şarj pedlerinin ortadan kalktığını, şarj için kabloya ya da cihazı bir yere dokundurmaya gerek kalmadan şarj edebildiğimizi göreceğiz. Cihazlar artık kablosuz ağa bağlanır gibi kablosuz şarj istasyonuna bağlanıp şarj olabilecek. Bu konuda çalışmalar son sürat devam ediyor.

Qualcomm’un geliştirdiği WiPower isimli kablosuz şarj teknolojisi son dönemin en dikkat çekenleri arasında yer alıyor. Yeni nesil çipsetleriyle de WiPower’ı destekleyen Qualcomm şarj kaosunu çözmeye yakın görünüyor. MWC 2015’te gerçekleştirdiğimiz WiPower ön incelemesine buradan, WiPower hakkında detaylı bilgiye ise resmi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Samsung’un geliştirdiği Exynos işlemciler de kablosuz şarj desteğine sahip ve yeni nesil modellerde kablosuz şarj özelliğine yeni özelliklerin eklenmesi bekleniyor.

Her konuda olduğu gibi çözümden önce sorunun ortaya çıkması gerekiyor. Şarj sorunu yaygınlaştıkça kablosuz şarj gibi pratik çözümler de tüketicilerle buluşacaktır.