ABD’li uçak üreticisi Boeing, 737 MAX 8 tipi uçakların düştüğü kazaların ardından yaptığı basın açıklaması ile hem özür diledi hem de kazaların nedeni hakkında teknik bilgiler paylaştı.

Etiyopya Kaza Soruşturma Bürosu (KSB) tarafından bugün açıklanan Etiyopya Havayolları 302 sefer sayılı uçuş soruşturması ön raporuna ilişkin olarak Boeing’in açıklaması aşağıdaki gibidir:

Kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevdiklerine baş sağlığı dileklerini ileten Boeing Ticari Uçaklar Başkanı ve CEO’su Kevin McAllister, “Yoğun çaba ve çalışmalarından ötürü Etiyopya Kaza Soruşturma Bürosu’na teşekkür ederiz. Söz konusu kazaya yol açan sebeplerin anlaşılması, uçuş güvenliğini sağlamak açısından büyük önem taşımaktadır. Etiyopya Kaza Soruşturma Bürosu’nun ön raporunu dikkatle inceleyerek uçaklarımızın güvenliğini sağlamak için gerekli her türlü adımı atacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Uçuş güvenliği tüm Boeing ailesi için en önemli değerdir. Uçaklarımızın, müşterilerimizin yolcu ve mürettebatının güvenliği her zaman bir numaralı önceliğimiz olmuştur. Boeing’in teknik ekipleri soruşturmaya destek olmaya devam etmekte olup; Boeing’in şirket içinde oluşturduğu ekipler Ekim ayında Endonezya’da gerçekleşen uçak kazasından alınan dersleri de dikkate alarak çalışmalarına devam etmektedir.

Uçuş veri kayıt sisteminden alınan ve ön raporda yer alan bilgiler, Lion Havayolları 160 sefer sayılı uçuşta olduğu gibi, hücum açısı sensörünün hatalı veri girerek Manevra Karakteristikleri Takviye Sistemi’ni (MCAS) devreye soktuğunu göstermektedir.

Boeing, MCAS’ın istenmeyen durumlarda devreye girmesini engellemek üzere MCAS için geliştirmiş olduğu yazılım güncellemesinin yanı sıra geniş kapsamlı 737 MAX pilot eğitimi ve tamamlayıcı eğitim programındaki yenilikleri açıklamayı planlamaktadır.

Daha önce açıklandığı üzere, söz konusu güncelleme, ek güvenlik katmanları sağlayarak hatalı verilerin, MCAS’ı devreye sokmasını engelleyecektir. Uçuş ekibi her zaman için MCAS’ı etkisiz hale getirebilecek olup uçağı manuel olarak kontrol edebilecektir.

Yazılım kaynaklı bir hata mı?

Basın açıklamasına bakacak olursak MCAS’ın hatalı bir şekilde devreye girmesinin nedeninin yazılım kaynaklı olduğunu görüyoruz. Sensörlerin hatalı veri üretmesi ve manuel kontrole izin vermeyen MCAS’ın devreye girmesi kazalara neden olmuş.

Artık uçaklardaki mekanik sistemler büyük oranda yazılımların kontrolüne geçmiş durumda. Bu tür olayların yaşanmaması için yazılımların kapsamlı bir şekilde test edilmesi gerekiyor.

İki kazada 346 kişi hayatını kaybetti

29 Ekim 2018’de yaşanan kazada Lion Air’e kayıtlı Boeing 737 MAX 8 tipi uçak, Java Denizi’ne düşmüş, 189 kişi hayatını kaybetmişti.

10 Mart 2019’da ise Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı, 10 Mart’ta Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.