Çinli teknoloji devi Huawei, sunduğu kurumsal çözümlerini yapay zeka ile güçlendiriyor.

Bu sene üçüncüsü gerçekleştirilen Huawei Connect etkinliği 10-12 Ekim tarihleri arasında Çin’in Şangay kentinde World Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Activate Intelligence” temalı bu yılki etkinliğin ana konusu yapay zeka (AI – Artificial Intelligence) oldu. Huawei akıllı telefonlarında yapay zekayı kullanmaya başlamıştı. Şirket artık kurumsal çözümlerinin merkezine de yapay zekayı konumlandırıyor.  

Perakende çözümlerinden akıllı şehirlere kadar geniş bir yelpazede çözümleri bulunan şirket, artık tüm çözümlerinin entegre bir yapıda hiyerarşik yapay zeka algoritmaları ile birlikte sunacak.  

Çip Seviyesinde Yapay Zeka

Yapay zekanın yayılmasının önündeki en önemli engellerden birisi ihtiyaç duyulan işlemci gücünün oluşturduğu maliyet. Huawei, bu önemli engeli yapay zeka uygulamalarına özel geliştirdiği çipsetler ile aşmayı hedefliyor. Etkinlikte duyurulan Ascend 910 ve Ascend 310 yongaları, Huawei’nin önde gelen AI yeteneklerini çip seviyesinde gerçekleştirerek düşük maliyetlerle yüksek hızda işlem yapılmasını sağlayacak.

Huawei Yönetim Kurulu Başkanı Eric Xu yaptığı konuşmada, “Huawei’nin AI stratejisi, temel araştırma ve yetenek geliştirmeye yatırım yapmak, tam yığın, her senaryo için bir AI portföyü oluşturmak ve açık bir küresel ekosistem oluşturmak. Huawei’de, AI ile yönetim ve verimliliği iyileştirmenin yollarını araştırmaya devam edeceğiz. Telekom sektöründe, ağ O&M’yi daha verimli hale getirmek için SoftCOM AI’yi benimseyeceğiz. Tüketici pazarında HiAI, tüketici cihazlarımıza gerçek yapay zekayı getirerek, onları her zamankinden daha akıllı hale getirecek. Huawei EI genel bulut hizmetlerimiz ve FusionMind özel bulut çözümlerimiz, özellikle işletmeler ve hükümetler olmak üzere tüm kuruluşlar için bol ve uygun maliyetli bilgi işlem gücü sağlayacak ve AI’yı daha kolay kullanabilmelerine yardımcı olacak. Portföyümüz ayrıca bir AI hızlandırma kartı, AI sunucusu, AI cihazı ve diğer birçok ürünü de içeriyor” açıklamasını yaptı.

40 milyar akıllı cihaz

Huawei, 2025 yılına gelindiğinde, dünyada 40 milyardan fazla kişisel akıllı cihaz olacağını ve cihaz kullanıcılarının yüzde doksanının akıllı bir dijital asistana sahip olacağını tahmin ediyor. Veri kullanımı yüzde 86’ya ulaşacak ve AI hizmetleri, soluduğumuz hava kadar yaygın bulunacak. Huawei’ye göre yapay zeka, yeni bir genel amaçlı teknoloji haline gelecek ve yeryüzündeki tüm sanayi ve kuruluşları değiştirecek.

Türkiye 5G’ye geçen ilk ülkeler arasında yer alabilir

Mobil iletişimde köklü bir değişimi beraberinde getirmesi beklenen 5G teknolojisi Huawei’nin odaklandığı diğer bir konu. Etkinlik sırasında görüşme fırsatı bulduğum Huawei Türkiye Kurumsal İşletme Grubu Genel Müdürü Robben Zeng, Huawei’nin Ankara’daki 5G Vadisi’ndeki çalışmaların devam ettiğini ve testlerde 70 Gbps hıza ulaşıldığını belirtti.

Zeng, “Huawei olarak 5G’ye hazırız. Huawei, Türkiye’de tıpkı 3G ve 4.5G’de olduğu gibi 5G için de en büyük iş ortağı olmaya adayız. 5G ekosistemini sağlıklı bir şekilde kurmak için küresel deneyimimizi Türk regülatörlerle, operatörlere ve tüm diğer paydaşlarla paylaşıyoruz.

16 yıl senedir Türkiye’de faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Huawei Türkiye olarak Türkiye’nin 2023 vizyonunun en büyük destekçileri arasındayız. Türkiye’nin yakın bir gelecekte en büyük 10 ekonomi arasında yer alacağına inanıyoruz. Türkiye’deki 1400 çalışanımız, en üst seviyedeki CMMI sertifikasına sahip Ar-Ge merkezimiz, eğitim ve inovasyon merkezlerimiz ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 14 üniversite ile birlikte 30 projede işbirliğimiz bulunuyor.  Öncelikli hedefimiz Türkiye’deki operatörler, kurumlar ve tüketiciler için maksimum değer oluşturmak” açıklamasında bulundu.