90’lı yıllarda hayatımıza giren ve bugün birçok alışkanlığımızı değiştiren İnternet Türkiye’de 26’ıncı yaşını kutluyor.

12 Nisan 1993’te PTT’den sağlanan 64Kbps kapasiteli kiralık hat ile ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı sistem salonundaki yönlendiriciler kullanılarak ABD’de NSFNet’e (National Science Foundation Network)’e ilk internet bağlantısı gerçekleştirildi. “Türkiye’de İnternetin Doğum Günü” olarak kabul edilen bu tarihten sonra internet kullanımı da her yıl hızla arttı. Özellikle ilk dönemlerde internete bağlanmak için bilgisayar başında uzun süre beklenen dial-up / çevir sesi artık anılarda kalırken günümüzde hız büyük önem kazandı.

Masaüstü bilgisayarlarda başlayan İnternet serüvenimiz bugün akıllı telefonlar ve diğer akıllı cihazlarla devam ediyor. Hayatın her alanına dokunan İnternet elektrik kadar kritik bir öneme sahip oldu.

26 sene aslında tarihte kısa bir süreyi ifade ediyor ancak bel kemiğini İnternetin oluşturduğu dijital dönüşümün tarihteki izleri oldukça büyük.

Bilginin güç olmaktan çıktığı, bilginin ışık hızıyla yayıldığı yeni dünyada yeni fırsatlar da ortaya çıkıyor. Yeni meslekler, yeni iletişim yöntemleri, siber savaşlar, dijital para birimleri, yapay zeka uygulamaları İnternetli yıllarda hayatımıza girdi.

We Are Social ve HootSuite tarafından her yıl yayınlanan Küresel Dijital Raporu’na göre, Türkiye’de internet kullanıcılarına yılda bir milyon yeni kişi ekleniyor. 82,44 milyon olan Türkiye nüfusunun yüzde 93’üne denk gelen 76,34 milyon mobil abonelik bulunurken internet kullanıcı sayısı ise 59,36 milyona yükseldi.