İş dünyasının yakından takip ettiği, Webrazzi Dijital 2019’da Dijital pazarlamada 2020 trendlerinin yanı sıra değişen tüketici alışkanlıkları, yapay zeka ve data içerik pazarlaması, online TV, yaratıcılık ve ticarette dijitalleşme gibi konular sektöre yön veren profesyoneller tarafından ele alındı. Yapılan sunumlarda ortaya çıkan verilere göre Türkiye’de mobil kullanıcı sayısı 43 milyona ulaşırken, mobil dünyayı 25 ila 34 yaş arasında kullanıcının domine ediyor. Dijital pazarda mobil dünyaya hakim ‘sabırsız müşteri” kavramı trendi yükselirken pazarlama yönünde ise doğru içeriğin doğru kanallarda yayınlanması firmalara başarı kazandırıyor.
Yılın ikinci etkinliği Webrazzi Dijital 2019 da konuşma yapan Türkiye İş Bankası’nın Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, “Ticarette Dijitalleşmenin Yönü” adlı sunumuyla sahnedeydi. Öncelikle Türkiye İş Bankası’nın girişimcilik programı olan Workup’tan bahseden Şimşek, Workup’a özellikle yapay zeka, büyük veri, API ve platform ekonomisini odağına alan girişimlerin seçildiğinden ve Workup girişimlerinin bugüne kadar geçirdiği süreçlerden bahsetti. ABD’de ve Çin’deki inovasyon merkezlerinden ve bu bölgelerde konumlanmanın öneminden de bahseden Şimşek, İş Bankası’nın sanal poslarının 50’den fazla ülkede geçerli olan 33 farklı ödeme yöntemini desteklediğini belirtti.
Dijital dünyada rakipler reklam kanalı için birbirini seçiyor
Gemius Ülke Müdürü İdil Kesten, 2018 yılına ait dijital reklam dünyasına yönelik verileri paylaştı. Konuşmasına Türkiye’deki mobil kullanıcı sayısının geçtiğimiz sene 43 milyona ulaştığını söyleyerek başlayan Kesten, mobil cihaz kullanımında cinsiyet dağılımının neredeyse eşit olduğu bilgisini paylaştı. Mobil dünyayı 25-34 yaş grubu domine ederken, Türkiye’nin CTR ortalamasının yüzde 0,26 olduğu belirtildi.
Kesten, konuşmasında Türkiye’nin reklam veren haritasına yönelik ilginç veriler de paylaştı. YouTube’un en büyük rakiplerinden biri olan Netflix’in 2018 yılında gerçekleştirdiği medya yatırımlarından elde ettiği gösterimlerin yüzde 82’sini YouTube üzerinden gerçekleştirdiğini söyledi. Netflix’in hedef kitle ses dağılımında AB grubunun ağır bastığı bilgisini veren Kesten, kullanıcıların büyük çoğunluğunun İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinden geldiğini aktardı.
Tüketici lazer tutulmuş bir kedi gibi
9:16’nın kurucu ortağı Cihan Ergur, “Mobil Jenerasyon için Deneyim Tasarlamak” sunumuyla mobil jenerasyonun motivasyon haritasına dikkat çekerek, doğru içeriğin, doğru kanallarda paylaşılmaya değer hikayeler yaratılması gerektiğini söyledi. Tüketicinin marka ile teması öncesinde oyun içinde reklam ile olurken, artık reklam için oyun şeklinde olarak interaktif bir boyut kazanıyor. İçeriklerinde, tüketiciyi lazer tutulmuş bir kedi gibi, ekranın her tarafına odakladıklarını söyleyen Ergur, mobil ekrana bakarken tüketicinin ekranın her köşesine bakması gerektiğini söylüyor.
Müşteriler artık çok sabırsız
Webrazzi Dijital 2019 etkinliğinde sahne alan Deloitte Digital’in Dijital Çözümler Direktörü Erdem İlhan, “Hacking the Digital Experience” başlıklı konuşmasında dijital ekosistemin ve bu ekosistemdeki müşteri deneyimi beklentilerinin değişimini aktardı. Yeni bir çağ için yeni bir modelin gerekli olduğunu belirten İlhan, evrilen kullanıcı beklentilerini aktarırken taleplerinin anlık olarak hayata geçmesini istediklerini, geleneksel müşteri yolculuğunu takip etmediklerini ve sürekli medya üretimi ve tüketimi yaptıklarını belirtti. Bu noktada klasikleşen “mobil yükselecek” ifadesini hatırlatan İlhan, “Mobil yükseldi, mobil artık zaten birinci kanal olmuş durumda.” dedi. Jenerasyon farkı olmaksızın anında talep eden daha sabırsız bir müşteri kitlesiyle karşı karşıya olduğumuzu söyleyen İlhan, bu kitlenin müşteri deneyimi esnasında yaşadıkları sorunları hemen LinkedIn üzerinden yöneticilere ilettiğini ya da Twitter’da şikayet ettiğini belirtti.
Yeni Ekonominin kuralları neler?
Dijital çağda iş kurallarının değiştiğini söyleyen McKinsey&Company’den Digital Labs Lideri Sertan Eratay ise, teknoloji ile birlikte değer havuzunun da küçüldüğünü ya da yok olduğunu belirterek: ‘Bir dönemler telekomünikasyon sektörünün önemli bir gelir kaynağı olan SMS bugün mesajlaşma uygulamaları ile değer havuzunu müşteri lehine çevirdi.Şirketlerin rekabette avantaj sağlayabilmelerine yönelik unsurlar değişti. Bulutta istediğiniz büyüklükte bir yatırım ya da ödemeler artık bu platformda yapılabiliyor.Crowd Sourcing toplulukları, kitle uzmanların yerine geçti. İnternetten bilgileri kolaylıkla ulaşabilen tüketiciler, değerlendirmeleri, yorumları Tasarıma yatırım yapan ve organizasyona önem veren şirketler, tasarım ekonomisine yapılan yatırım olunca başarı artıyor.Ürün, fonksiyonelliğinin ötesinde tüketiciye kattığı değer ile ön plana çıkıyor’ dedi.
Ödeme için beklenilen süre artınca tüketici kızgınlaşıyor
Instagram Ajans ve Markalar Başkanı İlke Çarkçı, Webrazzi Dijital 2019’da yaptığı “Zero Friction Commerce” başlıklı konuşmasında markaların dönüşümü bölen pürüzler olmaksızın e-ticaret operasyonunu nasıl yönetebileceğini aktardı. Kullanıcıların beklentilerinin hızındaki artışa dikkat çeken Çarkçı, ödeme için beklemenin kullanıcıları kızdırmaya başladığını dile getirdi. Bunu tanımlamak için kredi kartlarındaki temassız ödeme işleminin kabul edilmediğinde yaşanan hayal kırklığını hatırlatan Çarkçı, teknolojiden daha hızlı hareket eden tek şeyin müşteri beklentileri olduğunu belirtti. Bu noktada yapılan bir araştırma sonucunda bahseden Çarkçı, bu araştırmada insanların bir önceki seneye oranla alınan hizmet kalitesinin 3 kat düştüğünü söylediğini belirtti. Müşteri sadakatinin önemine de dikkat çeken Çarkçı, kötü bir deneyimin ardından 3 müşteriden birinin sevdikleri markalardan alışveriş etmeyi bıraktığını söyledi.